Hvordan regner du ut strømstøtten?

Prisområder, gjennomsnittspriser, støttesatser – her forklarer vi hvordan strømstøtten for husholdninger fungerer og hjelper deg med å regne ut hvor mye støtte du får.

For å hjelpe husholdninger med å håndtere de høye strømprisene, dekker staten 90 prosent av den gjennomsnittlige spotprisen som er over 70 øre/kWh (87,50 øre/kWh inkl. moms).

Hvor stort ditt fratrekk blir i kroner, avhenger av hvor mye forbruk du har hatt og i hvilket prisområde du bor i. Merk at kompensasjonen gjelder for strømforbruk inntil 5 000 kWh per måned. Forbruk over dette blir ikke kompensert, men det er veldig få husholdninger som bruker mer strøm enn dette.

Du kan selv sjekke forbruket ditt og se fakturaen din ved å logge deg inn på Min side.

Gjennomsnittspris i ditt prisområde

Når vi snakker om den gjennomsnittlige spotprisen over 70 øre/kWh, er det viktig at vi skiller mellom gjennomsnittlig spotpris fra Nord Pool for ditt prisområde og gjennomsnittsprisen du finner oppgitt på din strømfaktura.

Norge er delt inn i fem prisområder, og gjennomsnittsprisen beregnes ut ifra hva spotprisen er i de ulike områdene. I den gjennomsnittlige spotprisen teller hver time i måneden like mye. Fagne sine kunder ligger i prisområde NO2 Sørvest-Norge. Da er det spotprisen i dette området som legges til grunn for beregningen av hvor mye støtte du får. Alle som bor i samme prisområde og har brukt like mye strøm, vil få den samme kompensasjonen.

Gjennomsnittsprisen settes av myndighetene i slutten av hver måned. Gjennomsnittsprisene legges ut på NVE sine nettsider i slutten av hver måned.

På Statnett sine sider kan du lese mer om hvorfor vi har prisområder i Norge.

Gjennomsnittspris for ditt forbruk

Gjennomsnittsprisen du finner på din strømfaktura er inkludert moms og baseres på ditt forbruk time for time. Bruker du mye strøm i enkelttimer med høy strømpris, kan dette føre til at gjennomsnittsprisen du ser på din strømfaktura er høyere enn gjennomsnittsprisen for samme måneden i ditt prisområde. Det kan derfor være at du i praksis ikke får en strømstøtte som ligger på 90 prosent ut over 70 øre per kWh av strømfakturaen din.

Slik regnes din strømstøtte ut

Både utregning og utbetaling av kompensasjonen skjer helt automatisk. Er du likevel interessert i å vite hvordan strømstøtten beregnes, finner du formelen her.

Formelen for støttesatsen i NO2 Sørvest-Norge for august 2022
(gjennomsnittlig områdepris – terskelpris) * kompensasjonsgrad * merverdiavgift
(434,49 øre/kWh – 70 øre/kWh) * 0,80 * 1,25 = 364,49 øre/kWh
Dermed er støttesatsen for prisområde NO2 for august 364,49 øre/kWh. For å regne ut din eksakte strømstøtte ganger du støttesatsen i ditt område med ditt totale forbruk (antall kWh). Forbruket ditt finner du på Min side.

Noen eksempler
Enebolig med årsforbruk: 27 000 kWh
Estimert forbruk august: 1 500 kWh
1 500 kWh * 364,49 øre/kWh = 5 467,35 kroner i strømstøtte

Leilighet med årsforbruk: 11 000 kWh
Estimert forbruk august: 640 kWh
640 kWh * 364,49 øre/kWh = 2 332,74 kroner i strømstøtte

Fagne etterfakturerer nettleien. Hvor mye du får i strømstøtte hver måned står spesifisert på en egen fakturalinje som heter «Kompensasjon Staten». Du kan se fakturaene dine ved å logge deg inn på Min side.

Har du flere spørsmål om kompensasjonen?

Det kan være mye å sette seg inn i. Derfor har vi samlet ofte stilte spørsmål og forsøkt å svare på dem etter beste evne. Ofte stilte spørsmål og svar om kompensasjonsordningen.

Du kan lese mer om regjeringens kompensasjonsordning på nettsidene til NVE. Der finner du også flere utregningseksempler.

Vil du vite mer om bakgrunnen for kompensasjonsordningen, kan du lese mer på regjeringens nettsider.

Er det mer du lurer på, ta gjerne kontakt med oss.

Vårt kundesenter svarer på generelle henvendelser om nettleie, flytting av strømabonnement, faktura, strømmåler o.l. Telefontid mandag til fredag 08.00-15.30.

Send oss en henvendelse her

Du kan også logge inn på «Min side». Her kan du se ditt forbruk, dine fakturaunderlag, åpne HAN-porten, se målernummer/målepunkt-ID og du kan gi andre tilgang til ditt kundeforhold.

Ring 987 05 271

Siste nyheter

 • Beskyttet: Planlegg trefelling og meld fra hvor du graver!

  Det finnes ikke utdrag siden innlegget er beskyttet.

  Les mer
 • Varsler kraftig vind – fare for strømbrudd!

  Metrologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for sterk vind fredag 17. februar.

  Les mer
 • Odda i Ullensvang kommune

  Regjeringen gjør endringer i strømstøtteordningen

  Regjeringen la 15. februar frem forslag til endringer i strømstøtten til husholdningene. Strømstøtten skal nå beregnes time for time, husholdningene får mer hjelp om sommeren og ordningen utvides ut 2024.

  Les mer
Se alle nyheter