Konsesjonssøknad for sjøkabel mellom Austevoll og Tysnes levert

Forrige uke kunne avdeling for nettutvikling gi seg selv en god klapp på skulderen etter å ha sendt inn konsesjonssøknad for Otteråi-Reksteren, en sjøkabel mellom Austevoll og Tysnes.

  • Vi har nådd en viktig prosjektmilepæl og det er blitt lagt ned en god innsats for å få det til. Takk til alle involverte i Fagne, sier seksjonsleder for nettutvikling Vegard Holmefjord.

Fagne ønsker å bygge en ny 132 kV kabelforbindelse mellom Otteråi transformatorstasjon i Austevoll kommune og ny kabelendemast på Reksteren i Tysnes kommune, i Vestland fylke. Anlegget består av en sjøkabel over Langenuen, med en lengde på ca. 2,5 km. Sjøkabelen skal driftes med 66 kV, men er isolert for 132 kV drift.

Vil styrke forsyningssikkerheten og overføringskapasiteten

Den eksisterende 66 kV sjøkabelen mellom Tysnes og Austevoll ble etablert i 1978, og har ikke nødvendig teknisk standard, noe som forventes å gi økt feilfrekvens og dermed redusert forsyningssikkerhet. Overføringskapasiteten er heller ikke tilstrekkelig i forhold til hva som vil være behovet i fremtiden og en overgang til 132 kV sjøkabel vil være nødvendig når kabelen først skiftes ut.

– Prosjektet er viktig å komme i gang med da det vil styrke forsyningssikkerheten i området og øke kapasiteten for fremtidig kraftbehov, sier prosjektleder Marta Haugsgjerd.

Søknaden ansees som en enkel og godt forberedt søknad og går dermed under NVEs «hurtigspor» for behandling. Fagne håper da å få en tilbakemelding innen tre måneder.

Grundig forarbeid før søknad 

Det er mye som skal på plass før man kan sende inn en konsesjonssøknad til NVE. I forkant av innsendelsen foretar Fagne en samfunnsøkonomisk vurdering av konsepter, tekniske løsningsvalg innenfor valgt konsept, samt gjennomfører konsekvensutredninger.

– God dialog med berørte interessenter utgjør også en stor del av forarbeidet. Dette for å sikre en god prosess med involvering og innspill, tidlig. Fagne sendte i forkant konsesjonssøknaden på høring til relevante myndigheter, berørte grunneiere og rettighetshavere, samt dialog med statsforvalter. Vi har også gjennomført møter og befaringer med berørte grunneiere, sier grunneierkontakt Ann-Elin Rossebø.

Etter dialog og befaringer er det inngått avtaler med alle berørte grunneiere og rettighetshavere, slik at det ikke er behov for å søke om ekspropriasjon.

Fagne har etter å ha vurdert alternativer konkludert med at reinvestering av en ny 132 kV-forbindelse mellom Otteråi/Austevoll og Reksteren/Tysnes er den mest samfunnsøkonomiske løsningen. Reinvestering av sjøkabelen er planlagt påbegynt i 2026, og vi håper å få et klarsignal for det etter sommeren.