
Ny kraftlinje fra Ølen til Våg satt i drift før tiden: – En viktig milepæl
Nettselskapet Fagne startet i 2023 arbeidet med å bygge en 36 km ny kraftlinje fra Ølen via Våg til Bratthammar i Vindafjord og Tysvær kommune, med planlagt ferdigstillelse i 2027. Prosjektet markerte forrige uke en stor milepæl da delstrekningen fra Ølen til Våg ble ferdigstilt en måned før tiden. Ambisjonen er å levere hele prosjektet ett år før tiden.
– Vi jobber hver dag for å levere prosjekter på en effektiv og sikker måte. At vi har så god fremdrift i vårt hittil største regionale nettprosjekt, er gledelig. Dette er en viktig milepæl og vi har videre en ambisjon om å sette hele prosjektet i drift innen utgangen av 2025, og ferdigstille i 2026, sier prosjektleder Robert Rogge.
God fremdrift i stort regionalt prosjekt
Nettselskapene har en viktig rolle når stadig mer skal gå på strøm. For å imøtekomme økende kraftproduksjon og forbruk er behovet for en raskere utbygging av mer strømnett et viktig tiltak.
Ølen-Våg-Bratthammer er Fagnes hittil største prosjekt i regionalnettet. Den nye kraftlinjen vil øke overføringskapasiteten for ny kraftproduksjon i Litledalen i Etne og styrke forsyningssikkerheten til Haugalandet.
– For å styrke forsyningssikkerheten jobber vi med å utnytte eksisterende nett på best mulig måte som hensyntar både kostander og miljøet, før vi går i gang med nye utbygginger. Når vi likevel må bygge nytt, viser Ølen-Våg-Bratthammer prosjektet hvordan vi med god planlegging klarer å levere store prosjekt på kost, tid og kvalitet. Dette er positivt for samfunnet, selskapet og kundene, sier direktør for Fagne, Kristoffer Vannes.
– Samfunnet har behov for mer nett raskere og vi er opptatt av å levere på det, samtidig som vi skal bygge sikrere og mer miljøvennlig, legger Vannes til.

På lag med lokalsamfunn, natur og miljø
Den nye 132kV linja bygges i hovedsak i eksiterende linjetrase. De to eksisterende linjene, som ble bygget på 1950-tallet, skal erstattes med én. I arbeidet reduseres om lag 300 mastepunkt som fører til betydelig mer frigjort areal for nærmiljøet. I tillegg til færre mastepunkt, har prosjektet benyttet miljøbetong, som gir besparelser på CO2-utslipp sammenlignet med standard betong.
– Å sikre gode prosesser rundt utbygging, på lag med lokalsamfunn, natur og miljø, er viktig. Prosjektet har hatt god dialog med flere hundre grunneiere, berørte kommuner og regionale myndigheter hvor innspill er blitt ivaretatt og traseen justert blant annet for å skåne naturbeitemark og myrområder. Det er også blitt gjort tiltak for å hensynta Hubro i området, sier Rogge.
Flere lokale leverandører er involvert i prosjektet blant annet på linjeleveranser, betong- og armeringsleveranser, gravearbeid og helikoptertransport.
Fagne er godt i gang på siste delstrekning på prosjektet mellom Våg og Bratthammer, hvor det nå foregår skogrydding og fundamenteringsarbeid, med påfølgende montering av mastepunkt. Opprinnelig plan for idriftsettelse av strekningen er april 2026, men Fagne jobber nå, sammen med entreprenør, med en ambisjon om idriftsettelse innen 2025.
På strekningen Våg til Vatnadalen i Vindafjord kommune gjenstår nå å ta ned eksisterende betongmaster som vil foregå parallelt med fullføring av hele prosjektet.
