Regionalnettet i Odda er styrket
Fagne har fullført en storstilt og omfattende oppgradering av regionalnettet i Odda. Prosjektet sikrer grønn energi til hjørnesteinsbedriften Boliden.
Sinkverket Boliden i Odda skal denne høsten øke sinkproduksjonen i produksjonslokalene på Eitrheimsneset. For ni år siden henvendte derfor sinkverket seg til daværende Odda Energi og ba om en dobling av effektuttaket fra strømnettet.
Sommeren 2024 er prosjektet nesten i mål, og 19. juni ble den største milepælen i utbyggingen nådd.
Da ble den nye sjøkabelen og transformatorstasjonen til Boliden spenningssatt. Det betyr at Boliden nå har tilgang på den økte strømkapasiteten som trengs for å øke produksjonen av det som skal bli verdens grønneste sink.
– Vi er stolte å ha levert på både tid og budsjett, sier prosjektleder Kjetil Berge i Fagne.
Selve utførelsen av prosjektet startet i 2022. Det er blant annet installert 9 nye bryterfelt i en ny transformatorstasjon inne på Boliden på Eitrheimsneset, og lagt 12 kilometer med sjøkabler i Sørfjorden. Mellom Skjeggedal og Tyssedal er det reist 19 nye stålmaster i bratt og ulendt terreng.
Utkoblinger og utfordrende vinter
Strømnettet i Odda ble bygget på på 60-tallet og var moden for utskiftning. Det var heller ikke dimensjonert for å levere kraften Boliden ville få behov for. Dermed ble en oppgradering av strømnettet i Odda satt i gang.
Fagne står for leveransen av strøm til mange bedrifter i Odda som er i full drift 24 timer i døgnet. Under byggingen har det vært behov for mange utkoblinger i nettet, men Fagne har lyktes med å kontinuerlig å få strømmen ut til kundene, forteller prosjektleder Berge.
Det har også vært utfordrende byggeforhold. I dalføret mellom Skjeggedal og Tyssedal kom det denne vinteren uvanlig dårlig vær.
– Vi fikk en utfordrende vinter med stengte veier på grunn av ras. Montørene måtte blant annet ta båt for å komme seg til Tyssedal, sier Berge.
Nå har arbeidet startet med å ta en gammel 66 kV oljekabel ut av drift for godt, før andre nye sjøkabelforbindelser i prosjektet også kan spenningssettes.
– Et av mest komplekse prosjektene
Knut Seim er stedlig leder for Fagne i Odda, og har fulgt prosjektet nøye.
– Jeg vil påstå at dette er et av de mest komplekse prosjektene til Fagne. Det er et stort prosjekt hvor du får «alt.» Her har vi brynet oss på alt fra fjerning og legging av sjøkabler, bygging og ombygging av koblingsstasjoner og bygging strømlinjer i utfordrende terreng, sier Seim.
Strøm og industri går hånd i hånd
Direktør for Fagne, Kristoffer Vannes, fikk nylig omvisning av prosjektet som straks er helt fullført.
– Det har vært flott å se dette komme i mål. I Odda blir særlig synlig hvordan strøm og industri går hånd i hånd. Det var leveransen av strømmen som gjorde at industrieventyret i Odda kunne begynne, sier Vannes.
Det er ikke bare Boliden som drar nytte av oppgraderingen av strømnettet.
– Dette styrker forsyningssikkerheten til Odda generelt, sier Vannes.
Dette har blitt gjort i prosjektet:
- Ny 66 kV luftlinje på cirka 4,2 km i eksisterende trasé fra Tyssedal til Skjeggedal (Åsen koblingsstasjon – Stanavegen/Sengjanes koblingsstasjon)
- Legging av 12.000 meter med 66kV sjøkabel i Sørfjorden.
- Ombygging av koblings- og transformatorstasjonene Åsen, Norzink, Sengjaneset og Stanavegen
- Ny 66 kV koblingsstasjon på Eitrheimsneset (Boliden)